Προκήρυξη γεγονότος Canicross στην περιοχή της Λίμνης Μαραθώνα 2019

Το CaniCross Greece προκηρύσσει 2 διαδρομές Canicross (τρέξιμο δρομέα και σκύλου/ων), στην περιοχή της λίμνης Μαραθώνα την Κυριακή 21 Απριλίου 2019.
Η διεξαγωγή γίνεται με την αιγίδα του Δήμου Μαραθώνα και την ευγενική υποστήριξη της ΕΥΔΑΠ
Οι εγγραφές γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ιστοσελίδας https://canicross.gr/the-routes-athens/ και κλείνουν στις 23:59 την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019.
Η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν
Οι διαδρομές είναι οι:
• Μαραθώνας Sport (~6K)
• Μαραθώνας Fun (~3K)
Η εκκίνηση της "Μαραθώνας Fun" θα δοθεί 15 λεπτά μετά τον τερματισμό της τελευταίας ομάδας της διαδρομής «Μαραθώνας Sport» ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν (και μπορούν!), να δηλώσουν συμμετοχή και στις 2 διαδρομές.

Πρόγραμμα Κυριακής 21 Απριλίου 2019


08:00 – 09:30 Προσέλευση ομάδων (δρομέας και σκύλος).
Απο την Γραμματεία, και μετά απο τον έλεγχο του απαραίτητου εξοπλισμου (δείτε παρακάτω) και του Βιβλιαρίου Υγείας του σκύλου σας (MIcrochip/ Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί) θα παραλάβετε τον αριθμό συμμετοχής σας.
Ο αριθμός συμμετοχής σας (τύπου GR999, μοναδικός για κάθε ομάδα για όλους τους αγώνες σε όλη την Ελλάδα για όλες τις χρονιές) θα είναι εκτυπωμένος πάνω σε ειδική επιφάνεια με χρώμα χαρακτηριστικό της κάθε διαδρομής.
Ιδίου χρώματος θα είναι και η σήμανση που υπάρχει στην διαδρομή σε σημεία διασταυρώσεων
Το ΒΙΒ του δρομέα ( αριθμός συμμετοχής ) θα πρέπει να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο στην μπροστινή πλευρά του δρομέα (μπλούζα ή παντελόνι) ώστε να είναι ευδιάκριτο στους ελέγχους. Θα δοθεί με 4 παραμάνες.
H εκκίνηση θα δοθεί ατομικά, σύμφωνα με την σειρά εγγραφής σας.
Θα πρέπει να έχετε πάρει τον αριθμό συμμετοχής έως τις 09:30. Μετά τις 09:30 δεν θα υπάρχει δυνατότητα να δίνονται αριθμοί συμμετοχής και αν αργήσετε δεν θα μπορέσετε να πάρετε εκκίνηση.
10:00 Εκκίνηση της διαδρομής Μαραθώνας Sport (~6K)
??:?? Εκκίνηση της διαδρομής Μαραθώνας Fun (~3K)
Η εκκίνηση θα δοθεί 15 λεπτά μετά τον τερματισμό και της τελευταίας ομάδας που τρέχει στην διαδρομή Sport
??:?? Απονομές
Αμέσως μετά τον τερματισμό και της τελυταίας ομάδας της διαδρομής Fun
??:?? Λήξη του γεγονότος
• Μικρές τροποποιήσεις ενδέχεται να υπάρξουν εφόσον το επιβάλουν ειδικές συνθήκες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε.


• Οι σκύλοι που συμμετέχουν μπορεί να είναι ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι
• θα πρέπει να έχετε μαζί σας το Βιβλιάριο Υγείας του σκύλου σας, όπου θα φαίνεται ο αριθμός του Microchip του καθώς και οι πρόσφατοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί του. Θα σας ζητηθεί στην Γραμματεία και χωρίς αυτό δεν θα μπορείτε να λάβετε μέρος.
• Καλό είναι πριν απο την συμμετοχή σας, 3-4 ημέρες, να έχετε πάρει την σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου σας.
• Η ηλικία του σκύλου πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 12 μηνών.
• Σκύλος με ηλικία άνω των 2 ετών μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε απόσταση.
• Σε όλη την διάρκεια του γεγονότος ( πριν, κατά και μετά τη διεξαγωγή) ο σκύλος θα είναι ΠΑΝΤΑ με λουρί και θα είναι στην πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη του.
• Φοράτε οπωσδήποτε τον υποχρεωτικό εξοπλισμό («σαμαράκι» σκύλου, ζώνη μέσης και ελαστικό οδηγό (λουρί) έως 2m)
• Έχετε μαζί σας ΠΑΝΤΑ το σχετικό σακουλάκι για την συλλογή των περιττωμάτων του σκύλου σας. Θα φροντίσουμε να υπάρχουν κάδοι στον χώρο της Γραμματείας
• Παρακολουθείτε συνεχώς την απόδοση του σκύλου σας και αν διαπιστώσετε σημάδια κόπωσης ή/και ανησυχίας, περπατήστε ή σταματήστε και ζητήστε βοήθεια. ΠΡΟΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ η ασφάλεια και η υγεία μας.
• Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν αφήνουμε πίσω μας οποιοδήποτε σκουπίδι, σεβόμενοι το περιβάλλον που μας φιλοξενεί.

Τεχνική ενημέρωση


Μια βδομάδα πριν την διεξαγωγή θα σταλεί το 1ο ενημερωτικό email στις ομάδες που έχουν εγγραφεί.
Εκτός των όρων/προδιαγραφών που αναφέρονται στην παρούσα προκήρυξη, θα επισημαίνονται ειδικά θέματα που πιθανά προέκυψαν. 2ο ενημερωτικό email θα σταλεί εκ νέου, 2 ημέρες πριν την διεξαγωγή, με νεότερα που εκτός των παραπάνω, θα αφορούν τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα ή/και τις διαδρομές εφόσον έχουν παρατηρηθεί κίνδυνοι ή άλλοι απαγορευτικοί παράγοντες ( Δελτίο καιρού, κίνδυνοι που βρέθηκαν κατά την επίβλεψη του πεδίου, κ.α.)
Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του CaniCross Greece θα είμαστε στην διάθεση σας για να λύσουμε κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε μαζί μας στο support@canicross.gr

Υποχρεωτικός εξοπλισμός


Το event του CaniCross επιβάλει ως ελάχιστο υποχρεωτικό εξοπλισμό κάποια υλικά, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του αθλούμενου και του σκύλου.
Αυτά είναι:
• Ο σκύλος μας φοράει ένα σαμαράκι ( μπορεί να φορά περιλαίμιο, αλλά δεν δένεται από αυτό. Φυσικά ΟΧΙ πνίχτη ή άλλο μέσο τιμωρίας)
• Ο αθλητής φοράει μια ζώνη μέσης ή ισχίων ώστε τα χέρια του να είναι ελεύθερα.
• Και οι δύο μεταξύ τους είναι συνδεδεμένοι ΠΑΝΤΑ με έναν οδηγό (λουρί) με μήκος όχι μεγαλύτερο των 2 μέτρων

Τα παραπάνω θα ελεγχθούν πριν τον αγώνα στον χώρο της Γραμματείας και αν κάποιο από τα παραπάνω απουσιάζει, δυστυχώς η ομάδα δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος.
Θα είναι αποδεκτά λοιπόν ως ελάχιστος εξοπλισμός, ένα απλό σαμαράκι περιπάτου, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας βόλτα, ένα λουρί (ιδανικά με ελαστικότητα) έως 2 μέτρα το οποίο θα δένει στον αθλητή (πχ με μια ζώνη) στην μέση του αθλητή (όχι στα χέρια του).

Συνιστάται, ειδικά σε έμπειρες και γρήγορες ομάδες, εξοπλισμός που σχεδιάστηκε ειδικά για το CaniCross και εξασφαλίζει την μέγιστη ασφάλεια και άνεση στην ομάδα. Έτσι:
* Το ειδικό σαμαράκι του σκύλου ( π.χ το Freemotion) εξασφαλίζει την έλξη από τα σωστά σημείο, ο διασκελισμός του σκύλου είναι καλύτερος αφού επιτρέπει πλήρες εύρος κίνησης και το πολύ σημαντικό είναι ότι αφήνει τον αεραγωγό του σκύλου ανοικτό επιτρέποντας τον να παίρνει σωστές αναπνοές.
* Ο ειδικός οδηγός(λουρί) (π.χ το Bungee Leash) είναι ένα ανθεκτικό λουρί με ελαστικότητα τέτοια που αποσβένει τις τάσεις που ασκούνται στον σκύλο και στην μέση/πλάτη του αθλητή στις αλλαγές κατεύθυνσης και ταχύτητας.
* Η ειδική ζώνη του αθλούμενου (π.χ το Running Belt) εξασφαλίζει ότι οι τάσεις που ασκούνται στον δρομέα μοιράζονται σωστά, περισσότερο στην λεκάνη και όχι στην μέση.


Τι δεν επιτρέπεται.


• Δεν επιτρέπονται λουριά τύπου flexi.
• Δεν επιτρέπονται πνίχτες.
• Δεν επιτρέπονται ηλεκτρικά κολάρα
• Δεν επιτρέπονται halties.
• Δεν επιτρέπονται λουριά μεγαλύτερα των 2m.
• Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή αθλούμενου κάτω των 7 ετών. Παιδιά 7-10 ετών συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον κηδεμόνα τους, δεμένοι και οι ίδιοι με λουρί στον σκύλο
• Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε θηλυκά σκυλιά σε οίστρο, που εγκυμονούν ή θηλάζουν.
• Δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν σκύλοι που εκδηλώνουν επιθετικότητα σε ανθρώπους ή σκύλους.

Αποστάσεις.


Οι διαδρομές που θα πραγματοποιηθούν είναι οι παρακάτω:

Διαδρομή "Sport"
Η απόσταση δεν ξεπερνά τα 7 χιλιόμετρα.
Απευθύνεται σε έμπειρες ομάδες
Η εκκίνηση θα δοθεί με ατομική χρονομέτρηση, με σειρά εκκίνησης σύμφωνα με την σειρά εγγραφής.
Η διαδρομή είναι κυκλική και τερματίζει στο σημείο εκκίνησης
Σε επιλεγμένα σημεία θα υπάρχουν σημεία ελέγχου και καταγραφής, Πρώτες Βοήθειες και κουβάδες με νερό για τους σκύλους.

Διαδρομή “Fun”.
Η απόσταση δεν ξεπερνά τα 3,5 χιλιόμετρα.
Έχει εισαγωγικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε όλους
Η διαδρομή αποτελεί τμήμα της «Sport» διαδρομής.
Η εκκίνηση θα δοθεί με ατομική χρονομέτρηση, με σειρά εκκίνησης σύμφωνα με την σειρά εγγραφής.
Η διαδρομή είναι κυκλική και τερματίζει στο σημείο εκκίνησης.
Σε επιλεγμένα σημεία θα υπάρχουν σημεία ελέγχου και καταγραφής, Πρώτες Βοήθειες και κουβάδες με νερό για τους σκύλους.

Οι αποστάσεις επιτρέπεται να μειωθούν κατά λίγο αν η θερμοκρασία είναι μεταξύ των 20 και 25 βαθμών Κελσίου. Αν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 25 βαθμούς, και εφόσον δεν υπάρχει άνεμος, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην δοθεί εκκίνηση (Λαμβάνεται θερμοκρασία υπό σκιά, ένα μέτρο πάνω από το έδαφος, μια ώρα πριν την εκκίνηση)

Κατηγορίες.


Υπάρχει μια (1) ΓΕΝΙΚΗ κατηγορία σε κάθε διαδρομή (Sport και Fun).
Έπαθλα θα δοθούν στις 3 πρώτες ομάδες (δρομέας+σκύλος) που θα τερματίσουν.
Έπαθλα δίνονται εφόσον τουλάχιστον 3 ομάδες συμμετέχουν στη διαδρομή, άσχετα αν δεν τερματίσουν όλοι (λόγω μη εκκίνησης (DNS), αποβολής (DSQ), ή μη τερματισμού (DΝF).
Στην περίπτωση που τρέχουν λιγότερες από 3 ομάδες, ανεβαίνουν στο βάθρο αλλά δεν δίνονται έπαθλα.

Υποστήριξη.


Το CaniCross Greece πριν από κάθε γεγονός καταγράφει την περιοχή και προσαρμόζεται πλήρως σύμφωνα με τις οικολογικές απαιτήσεις. Δημιουργεί σημάνσεις, ιδανικές για την καλή τήρηση της διαδρομής και την άμεση - σωστή ενημέρωση των αθλουμένων. Επιβλέπει και ερευνά για τυχόν εξωτερικούς παράγοντες επίδρασης στους σκύλους όπως πεταμένες τροφές ή σκουπίδια. Ελέγχει τη σωστή θερμοκρασία διεξαγωγής, μία (1) ώρα πριν την κάθε εκκίνηση. Αν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 20 °C λαμβάνει ανάλογες αποφάσεις για την μείωση του μήκους των διαδρομών Σε κάθε γεγονός η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από έμπειρους ανθρώπους. Για την σωστή υποστήριξη, το CaniCross Greece θα παρέχει στην διάθεση των δρομέων ανθρώπινο τεχνικό προσωπικό, απαραίτητη κτηνιατρική υποστήριξη, εκπαιδευτή σκύλων, προσωπικό πρώτων βοηθειών, εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων, καθώς και υλικό υποστήριξης όπως νερά, κουβέρτες.

Πότε ακυρώνεται.


• Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 25°C βαθμών της κλίμακας Κελσίου.
• Όταν οι συμμετοχές συνολικά σε όλους τους αγώνες της ημέρας είναι λιγότερες των 10
• Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές (έντονη βροχή, χαλαζόπτωση, έντονη χιονόπτωση, έντονο κρύο)
• Όταν εντοπιστεί επιδημία κακόβουλη προς τους σκύλους
• Αν κρίνει η επιτροπή για κάποιον άλλο λόγο
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΟΙ ΑΑΘΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ E-MAIL