Προκήρυξη Canicross περιοχή Θέρμη Θεσσαλονίκης 2019

Το CaniCross Greece προκηρύσσει 2 γεγονότα Canicross (τρεξίματος αθλούμενου και σκύλου/ων), στην περιοχή του Φράγματος Θέρμης την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019.
Τα γεγονότα γίνονται με την αιγίδα του Δήμου Θέρμης
Οι εγγραφές γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ιστοσελίδας https://canicross.gr/fragma-thermis/ και κλείνουν στις 23:59 την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.
Η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν
Τα γεγονότα είναι:
Thermi Sport (~9K)
Thermi Fun (~3,5K)
Ειδικά και αποκλειστικά για το γεγονός Thermi Fun (~3,5K), λόγω του εισαγωγικού του χαρακτήρα, δίνεται η δυνατότητα χειρόγραφης εγγραφής, έως και τις 09:30 της Κυριακής, ημέρας του αγώνα.
Η εκκίνηση του γεγονότος "Thermi Fun" θα δοθεί 15 λεπτά μετά τον τερματισμό του τελευταίου αθλούμενου του γεγονότος «Thermi Sport» ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν (και μπορούν!), να δηλώσουν συμμετοχή και στα 2 γεγονότα.

Πρόγραμμα


ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019 θα πρέπει να γυρίσουμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου θα γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 04:00. Γι' αυτό πριν πέσετε για ύπνο, αλλάξτε την ώρα στο ξυπνητήρι σας!!!

08:00 – 09:30 Προσέλευση ομάδων (αθλούμενος και σκύλος).
Στο ξύλινο κιόσκι μετά τον χώρο στάθμευσης του αναψυκτηρίου θα λειτουργεί Γραμματεία για τον έλεγχο και την παραλαβή των αριθμών.
Θα πρέπει να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε το βιβλιάριο υγείας του σκύλου όπου θα φαίνεται ο αριθμός του Microchip του καθώς και οι πρόσφατοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί του.
Στο χώρο της Γραμματείας θα υπάρχει Κτηνίατρος για τους ελέγχους και την ταυτοποίηση του microchip με το ειδικό scanner.
Επίσης θα πρέπει να επιδείξετε τον υποχρεωτικό εξοπλισμό (Δείτε παρακάτω).
H εκκίνηση θα δοθεί ατομικά, σύμφωνα με την σειρά εγγραφής σας. Δείτε την σειρά σας εδώ .
Στην Γραμματεία θα υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι για κάθε γεγονός.
Ο αριθμός του αθλούμενου ( τύπου GR999, μοναδικός για κάθε ομάδα για όλους τα γεγονότα σε όλη την Ελλάδα για όλες τις χρονιές) θα είναι εκτυπωμένος πάνω σε ειδική επιφάνεια με χρώμα χαρακτηριστικό του κάθε γεγονότος.
Ίδιου χρώματος θα είναι και η σήμανση που υπάρχει στην διαδρομή σε σημεία διασταυρώσεων
Το bib του αθλούμενου( αριθμός ) θα πρέπει να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο στην μπροστινή πλευρά του αθλούμενου (μπλούζα ή παντελόνι) ώστε να είναι ευδιάκριτο στους ελέγχους (CP Check Points). Θα δοθεί με 4 παραμάνες.
Η Εκκίνηση θα δοθεί περίπου 50 μέτρα από την Γραμματεία

10:00 Εκκίνηση του γεγονότος Thermi Sport (~9K)
10:50 Αναμενόμενος τερματισμός των πρώτων αθλουμένων
11:30 Αναμενόμενος τερματισμός τελευταίου αθλούμενου
11:45 Εκκίνηση του γεγονότος Thermi Fun (~3,5K)
12:15 Αναμενόμενος τερματισμός των πρώτων ομάδων
13:00 Αναμενόμενος τερματισμός τελευταίας ομάδας
13:15 Απονομές
13:45 Λήξη του γεγονότος
• Μικρές τροποποιήσεις ενδέχεται να υπάρξουν εφόσον το επιβάλουν ειδικές συνθήκες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τρέξετε...


• Οι σκύλοι που συμμετέχουν μπορεί να είναι ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι
• θα πρέπει να έχετε μαζί σας το Βιβλιάριο Υγείας του σκύλου σας, όπου θα φαίνεται ο αριθμός του Microchip του καθώς και οι πρόσφατοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί του. Θα σας ζητηθεί στην Γραμματεία και χωρίς αυτό δεν θα μπορείτε να λάβετε μέρος.
• Καλό είναι πριν το γεγονός 3-4 ημέρες, να παίρνετε την σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου σας.
• Η ηλικία του σκύλου πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 12 μηνών την ημέρα του γεγονότος.
• Σκύλος με ηλικία άνω των 2 ετών μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε απόσταση.
• Σε όλη την διάρκεια του γεγονότος ( πριν, κατά και μετά τον αγώνα) ο σκύλος θα είναι ΠΑΝΤΑ με λουρί και θα είναι στην πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη του.
• Φοράτε οπωσδήποτε τον υποχρεωτικό εξοπλισμό («σαμαράκι» σκύλου, ζώνη μέσης και ελαστικό οδηγό (λουρί) έως 2m)
• Έχετε μαζί σας ΠΑΝΤΑ το σχετικό σακουλάκι για την συλλογή των περιττωμάτων του σκύλου σας. Θα φροντίσουμε να υπάρχουν αρκετοί κάδοι στην διαδρομή
• Παρακολουθείτε συνεχώς την απόδοση του σκύλου σας και αν διαπιστώσετε σημάδια κόπωσης ή/και ανησυχίας, περπατήστε ή σταματήστε και ζητήστε βοήθεια. ΠΡΟΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ η ασφάλεια και η υγεία μας.
• Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν αφήνουμε πίσω μας οποιοδήποτε σκουπίδι, σεβόμενοι το περιβάλλον που μας φιλοξενεί.

Τεχνική ενημέρωση


Μια βδομάδα πρίν το γεγονός θα σταλεί το 1ο ενημερωτικό email στις ομάδες που έχουν εγγραφεί.
Εκτός των όρων/προδιαγραφών που αναφέρονται στην παρούσα προκήρυξη, θα επισημαίνονται ειδικά θέματα που πιθανά προέκυψαν. 2ο ενημερωτικό email θα σταλεί εκ νέου, 2 ημέρες πριν το γεγονός, με νεότερα που εκτός των παραπάνω, θα αφορούν τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα ή/και τις διαδρομές εφόσον έχουν παρατηρηθεί κίνδυνοι ή άλλοι απαγορευτικοί παράγοντες ( Δελτίο καιρού, κίνδυνοι που βρέθηκαν κατά την επίβλεψη του πεδίου, κ.α.)
Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του CaniCross Greece θα είμαστε στην διάθεση σας για να λύσουμε κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε μαζί μας στο support@canicross.gr

Υποχρεωτικός εξοπλισμός


Το CaniCross επιβάλει ως ελάχιστο υποχρεωτικό εξοπλισμό κάποια υλικά, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του αθλούμενου και του σκύλου.
Αυτά είναι:
• Ο σκύλος μας φοράει ένα σαμαράκι ( μπορεί να φορά περιλαίμιο, αλλά δεν δένετε με αυτό. Φυσικά ΟΧΙ πνίχτη ή άλλο μέσο τιμωρίας)
• Ο αθλούμενος φοράει μια ζώνη μέσης ή ισχύων ώστε τα χέρια του να είναι ελεύθερα.
• Και οι δύο μεταξύ τους είναι συνδεδεμένοι ΠΑΝΤΑ με έναν οδηγό (λουρί) με μήκος όχι μεγαλύτερο των 2 μέτρων

Τα παραπάνω θα ελεγχθούν πριν τον αγώνα στον χώρο της Γραμματείας και αν κάποιο από τα παραπάνω απουσιάζει, δυστυχώς η ομάδα δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος.
Θα είναι αποδεκτά λοιπόν ως ελάχιστος εξοπλισμός, ένα απλό σαμαράκι περιπάτου, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας βόλτα, ένα λουρί (ιδανικά με ελαστικότητα) έως 2 μέτρα το οποίο θα δένει στον αθλούμενο (πχ με μια ζώνη) στην μέση του αθλούμενου (όχι στα χέρια του).

Συνιστάται, ειδικά σε έμπειρες και γρήγορες ομάδες, εξοπλισμός που σχεδιάστηκε ειδικά για το CaniCross και εξασφαλίζει την μέγιστη ασφάλεια και άνεση στην ομάδα. Έτσι:
* Το ειδικό σαμαράκι του σκύλου ( π.χ το Freemotion) εξασφαλίζει την έλξη από τα σωστά σημείο, ο διασκελισμός του σκύλου είναι καλύτερος αφού επιτρέπει πλήρες εύρος κίνησης και το πολύ σημαντικό είναι ότι αφήνει τον αεραγωγό του σκύλου ανοικτό επιτρέποντας τον να παίρνει σωστές αναπνοές.
* Ο ειδικός οδηγός(λουρί) (π.χ το Bungee Leash) είναι ένα ανθεκτικό λουρί με ελαστικότητα τέτοια που αποσβένει τις τάσεις που ασκούνται στον σκύλο και στην μέση/πλάτη του αθλητή στις αλλαγές κατεύθυνσης και ταχύτητας.
* Η ειδική ζώνη του αθλούμενου (π.χ το Running Belt) εξασφαλίζει ότι οι τάσεις που ασκούνται στον αθλητή μοιράζονται σωστά, περισσότερα στην λεκάνη και όχι στην μέση.


Τι δεν επιτρέπεται...


• Δεν επιτρέπονται λουριά τύπου flexi.
• Δεν επιτρέπονται πνίχτες.
• Δεν επιτρέπονται ηλεκτρικά κολάρα
• Δεν επιτρέπονται halties.
• Δεν επιτρέπονται λουριά μεγαλύτερα των 2m.
• Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή αθλούμενου κάτω των 7 ετών. Παιδιά 7-10 ετών συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον κηδεμόνα τους, δεμένοι και οι ίδιοι με λουρί στον σκύλο
• Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε θηλυκά σκυλιά σε οίστρο, που εγκυμονούν ή θηλάζουν.
• Δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν σκύλοι που εκδηλώνουν επιθετικότητα σε ανθρώπους ή σκύλους.

Αποστάσεις.


Τα γεγονότα που θα πραγματοποιηθούν είναι οι παρακάτω:

"Sport"
Η απόσταση δεν ξεπερνά τα 9 χιλιόμετρα.
Απευθύνεται σε έμπειρες ομάδες
Η εκκίνηση θα δοθεί με ατομική χρονομέτρηση,ανα 15 δευτερόλεπτα, με σειρά εκκίνησης σύμφωνα με την σειρά εγγραφή στο γεγονός.
Η διαδρομή είναι κυκλική και τερματίζει στο σημείο εκκίνησης
Σε επιλεγμένα σημεία θα υπάρχουν σημεία ελέγχου και καταγραφής, Πρώτες Βοήθειες και κουβάδες με νερό για τους σκύλους.

“Fun”.
Η απόσταση δεν ξεπερνά τα 3,5 χιλιόμετρα.
Έχει τον χαρακτήρα του εισαγωγικού γεγονότος στο CaniCross και απευθύνεται σε όλους
Η διαδρομή αποτελεί τμήμα της «Sport» διαδρομής.
Η εκκίνηση θα δοθεί με ατομική χρονομέτρηση,ανά 15 δευτερόλεπτα, με σειρά εκκίνησης σύμφωνα με την σειρά εγγραφή στο γεγονός.
Η διαδρομή είναι κυκλική και τερματίζει στο σημείο εκκίνησης.
Σε επιλεγμένα σημεία θα υπάρχουν σημεία ελέγχου και καταγραφής, Πρώτες Βοήθειες και κουβάδες με νερό για τους σκύλους.

Οι αποστάσεις επιτρέπεται να μειωθούν κατά λίγο αν η θερμοκρασία είναι μεταξύ των 20 και 25 βαθμών Κελσίου. Αν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 25 βαθμούς, και εφόσον δεν υπάρχει άνεμος, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην δοθεί εκκίνηση (Λαμβάνεται θερμοκρασία υπό σκιά, ένα μέτρο πάνω από το έδαφος, μια ώρα πριν την εκκίνηση)

Κατηγορίες.


Υπάρχει μια (1) ΓΕΝΙΚΗ κατηγορία σε κάθε γεγονός («Sport» και «Fun»).
Έπαθλα θα δοθούν στις 3 πρώτες ομάδες (δρομέας+σκύλος) που θα τερματίσουν.
Έπαθλα δίνονται εφόσον τουλάχιστον 3 ομάδες συμμετέχουν στο CaniCross, άσχετα αν δεν τερματίσουν όλοι (λόγω μη εκκίνησης (DNS), αποβολής (DSQ), ή μη τερματισμού (DΝF).
Στην περίπτωση που τρέχουν λιγότερες από 3 ομάδες, ανεβαίνουν στο βάθρο αλλά δεν δίνονται έπαθλα.

Υποστήριξη.


Το CaniCross Greece πριν από κάθε γεγονός καταγράφει την περιοχή και προσαρμόζεται πλήρως σύμφωνα με τις οικολογικές απαιτήσεις. Δημιουργεί σημάνσεις, ιδανικές για την καλή τήρηση της διαδρομής και την άμεση - σωστή ενημέρωση. Επιβλέπει και ερευνά για τυχόν εξωτερικούς παράγοντες επίδρασης στους σκύλους όπως πεταμένες τροφές ή σκουπίδια. Ελέγχει τη σωστή θερμοκρασία διεξαγωγής του γεγονότος μία (1) ώρα πριν τον κάθε γεγονός. Αν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 20 °C λαμβάνει ανάλογες αποφάσεις για την μείωση του μήκους των διαδρομών Σε κάθε γεγονός η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από έμπειρους ανθρώπους. Για την σωστή υποστήριξη, το CaniCross Greece θα παρέχει στην διάθεση των αθλουμένων ανθρώπινο τεχνικό προσωπικό, απαραίτητη κτηνιατρική υποστήριξη, εκπαιδευτή σκύλων, προσωπικό πρώτων βοηθειών, εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων, καθώς και υλικό υποστήριξης όπως νερά, κουβέρτες.

Πότε ακυρώνεται ένα γεγονός...


• Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 25°C βαθμών της κλίμακας Κελσίου.
• Όταν οι συμμετοχές συνολικά σε όλους τους αγώνες της ημέρας είναι λιγότερες των 10
• Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές (έντονη βροχή, χαλαζόπτωση, έντονη χιονόπτωση, έντονο κρύο)
• Όταν εντοπιστεί επιδημία κακόβουλη προς τους σκύλους
• Αν κρίνει η επιτροπή για κάποιον άλλο λόγο
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΟΙ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ E-MAIL